torstai 1. maaliskuuta 2012

Lapskous



Tässä eräänä päivänä aamulenkillä tuli mieleeni, että rakas kotikaupunkini viettää 570-vuotis synttäreitä. Eli ehkäpä tulee postattua jotain synttäreihin liittyenkin. No miksi tämä tuli mieleeni oli se, että ennen kun sain edes silmät auki aamulla isäntä ilmoitti tekevänsä lapskoussia eli raumlaist perinneruokaa. Lapskoussi on vanha merimiesten ruoka ja mahdottoman hyvää, vaikkakin ei näytä juurikaan makuhermoja kutkuttavalta. Tässä ohje.


Lapskoussi
tarvittavat aineet

1 kg perunaa
100 g porkkanaa
100 kg lanttua
150 g revittyä sianlihaa
150 g revittyä naudanlihaa
(Liemijuurekset: 200 g porkkanaa, lanttua, selleriä, palsternakkaa)
50 g voitaa/margariinia
1 rkl suolaa
n. 2-3 dl lihalientä

Keitä lihat liemijuuresten kanssa ylikypsäksi Kuri lihaa keitettäessä tuleva vaahto pois.(ota liemi talteen)
ja "revi" haarukalla hienoksi. Keitä juurekset ylikypsiksi ja soseuta (ei liian hinorakenteiseksi) perunamuusin tekoon käytetty pulikka käy hyvin. Yhdistä lihat ja kasvissose ja lisää rasva sekä suola
Ohenna lihaliemellä halutun vahvuiseksi. Rakenne saa olla perusosemainen.Tarkista maku.
Tarjoa voisulan, suolakurkun ja etikkapunajuusten kera.




Tässä lapskoussin ohje paikallisella murteella

Lapskous à la Eino Pulkka

Lapskous o alu alkkate vanha merimiäste ruakka. Fläski, lamppa- ja elukaliha keiteä hyvin kryydätys vedes. Fölis voi olla sipula, piprei, suala ja muretterei, juurikkam balassi ja selleri. Ko liha o oikke kypsett, se revitä oikke fiiniks. Liämes keiteä sitt peruni ja niist tehdäm perunvoit. Lihambual seoteta siihe.

Lapskous trahteerata voisoosi, repettasiivutte ja sualkurkun kans.

Resepti Eino Pulkka/Käännös Tauno Koskela

4 kommenttia:

  1. Arvaa kun näin tämän ruoan eka kerran, niin vannoin etten sitä ikuna suuhuni pistä... Pistin sitten kuitenkin ja aivan älyttömän hyvää oli ja on!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! näyttää hurjalta, mutta maistuu hyvälle :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta, nyt mäkin voin tehdä tätä itselleni! Jee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä. Eikä ollut liian hankala tehdäkkään....hieman aikaa vaatii, mutta ei paha. Ja kun sä siellä Hesassa vaikutat, niin nämä Raumalaiset herkut on hyvä muistaa....meinaan tiesitkö että Raumalla on Helsingin tori. Täältä haettiin ihmisiä, jotka muuttaisi uuteen perustettavaan kaupunkiin nimeltä Helsinki :)

      Poista